Mig33 indonesia community

Mig33 forum indonesia community the greatest mig33 users in here


  Apa Itu Cinta?^_^

  Share
  Rere...
  Rere...
  technician
  technician

  Female
  Number of posts : 425
  Age : 31
  Location : MAAF TIDAK MENERIMA TAMU DI RUMAH, APALAGI TAMU TANPA DI UNDANG…
  Job/hobbies : Ngapain aja kalau hoby
  mig33 id : Rere...
  Warning :
  0 / 1000 / 100

  Registration date : 2008-09-10

  Apa Itu Cinta?^_^

  Post by Rere... on Sun Sep 28, 2008 2:02 am

  Cinta itu perasaan jiwa semulajadi.Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu sifat manusia.Ia wujud bila hati tertarik kepada yang dicintainya itu penuh emosi dan gembira kerana itu.

  Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam cinta,manusia menghadapi krisis nilai.Insan yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta. Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin hidup yang bersih dan penuh taqwa.

  Sifat Cinta
  Cinta itu suci,mahal dan tinggi tarafnya.Sifat cinta itu sempurna.Jika tidak,cinta akan cacat.Itulah cinta sebenar cinta.

  Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
  Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia.Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

  Cinta Bersedia
  Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi.Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami.Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta.Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.

  Cinta Itu Indah
  Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan cantik.Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

  Cinta Itu Mengharap Balasan
  Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu.Bila dapat yang dicari,bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secucuk dengan jiwanya,untuk bersatu kembali.Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

  Cinta Itu Menakluki
  Sifat cinta itu ingin menguasai.Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk dirinya.Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai.Tapi,dalam pada ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

  Cinta Itu Mengetahui
  Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui.Orang yang bercinta tahu siapa yang patut dicintainya.Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta.Mereka tahu apa yang perlu dilakukan.Tapi,cinta cuma tahu bercinta.Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

  Cinta Itu Hidup
  Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh layu dan gugur.Cinta itu punya deria dan perasaan.Cinta mendengar cinta,berkata cinta,melihat cinta.Cinta ada segala-galanya.Sayang, benci,cemburu,gembira,sedih,tenang,tertekan,ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

  Cinta Itu Suci
  Sebagaimana yang banyak dikatakan orang,cinta itu suci.Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta.Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta,ia suci bagaikan anak yang baru lahir.Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan.Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

  Cinta Itu Mempesona
  Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan.Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih.Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih.Dia senyum pada anda dan merapati anda.Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa.Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana,akan menjadi bodoh kerana pesona cinta.Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu.Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

  Apakah itu Bukti Cinta?
  Cinta perlukan bukti.Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu.Mereka percaya jika itu tidak berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.

  Sebenarnya anggapan itu tidak tepat.Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?

  Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri

  “Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur”
  - Saidina Umar Ibnul Khattab -
  avatar
  Cetkar
  Newbie

  Male
  Number of posts : 12
  Age : 29
  Location : KALASAN,SLEMAN,NGAYOJOKARTO...
  Job/hobbies : MAHASISWA INFORMATIKA
  mig33 id : Cetkar
  Warning :
  0 / 1000 / 100

  Registration date : 2008-10-19

  Re: Apa Itu Cinta?^_^

  Post by Cetkar on Tue Oct 21, 2008 1:34 am

  Bgiku cinta sangatlah simple..!!
  "cinta it kdang bisa nyenengin bnget tp kdang jg bs sangat nyakitin"
  fa__8s
  fa__8s
  Junior

  Male
  Number of posts : 66
  Age : 30
  Location : Banjarmasin-Kandangan
  Job/hobbies : footballer
  mig33 id : fa__8s
  Warning :
  0 / 1000 / 100

  Registration date : 2008-09-11

  Re: Apa Itu Cinta?^_^

  Post by fa__8s on Sat Dec 20, 2008 10:41 pm

  Cinta itu Darah
  Ssssst
  avatar
  Admin
  site admin
  site admin

  Number of posts : 302
  Warning :
  0 / 1000 / 100

  Registration date : 2008-09-09

  Re: Apa Itu Cinta?^_^

  Post by Admin on Thu Dec 25, 2008 6:47 am

  Cinta itu perasaan ingin memiliki*


  _________________
  orang yang kuat bukanlah orang yang mempunyai tubuh yang besar dan kekar tapi orang yang kuat adalah orang yang mampu mengendalikanemosinya
  ziht_u
  ziht_u
  Newbie

  Male
  Number of posts : 15
  Age : 33
  Job/hobbies : fishing...around...mig33
  mig33 id : ziht_u.,sandb0x_
  Warning :
  0 / 1000 / 100

  Registration date : 2008-09-12

  Re: Apa Itu Cinta?^_^

  Post by ziht_u on Fri Dec 26, 2008 3:21 am

  cinta??????
  ga ada alasan untuk memilikinya atopun meninggalkannya salam metal

  Sponsored content

  Re: Apa Itu Cinta?^_^

  Post by Sponsored content


   Current date/time is Thu Feb 21, 2019 6:32 pm